Wat is stadsdeelvoorrang?

In Zuidoost worden komende jaren projecten opgeleverd waarbij een kwart (25%) van de woningen is gereserveerd voor bewoners uit Zuidoost. Voor de overige 75% van de woningen komt iedereen in aanmerking; of je nu uit Zuidoost komt, of van buiten Zuidoost.

 

De 25% voorrang-regel noemen we de stadsdeelvoorrang.

Kom ik in aanmerking?

Aan de stadsdeelvoorrang zijn wel een paar regels verbonden.


  • Je moet aan de voorwaarden van de verhuurder voldoen (bijvoorbeeld inkomensgrens of borg).


  • Je moet de afgelopen 10 jaar minimaal 6 jaar achter elkaar in Zuidoost hebben gewoond.


Woonduur in Zuidoost

Als je aan alle voorwaarden voldoet, en je kunt aantonen dat je de afgelopen 10 jaar 6 jaar aaneengesloten in Zuidoost hebt gewoond, krijg je voorrang op iemand die ook aan alle voorwaarden voldoet, maar niet (of te kort) in Zuidoost heeft gewoond.

 

De verhuurder checkt of je inderdaad 6 jaar aaneengesloten in Zuidoost hebt gewoond op basis van een historisch uittreksel basisregister. Dit is één van de benodigde documenten waarnaar de verhuurder kan vragen. Je kunt het uittreksel hier aanvragen.

Check MijnOverheid.nl

Weet je niet meer hoelang je in Zuidoost woont en of je in aanmerking komt voor de voorrangsregeling? Kijk dan MijnOverheid.nl > Inloggen> identiteit> persoonsgegevens> basisgegevens> adresgegevens. Hier kan je zelf in je basisgegevens kijken naar je opgebouwde woonduur.


Vrijwillig meewerken

Niet alle nieuwbouwwoningen komen in aanmerking voor de voorrangsregeling voor mensen uit Zuidoost. De gemeente maakt hierover afspraken met de verhuurders. Een verhuurder moet hier vrijwillig aan meewerken.


Wanneer 25% van de woningen met voorrang zijn toegewezen aan bewoners van Zuidoost, stopt de stadsdeelvoorrang; bij alle woningen die daarna worden toegewezen, krijgt iedereen (dus bewoners vanuit Zuidoost en van buiten Zuidoost) die aan de voorwaarden voldoet, evenveel kans.