Hieronder vind je veelgestelde vragen over ons platform.
Om snel te vinden wat je zoekt hebben we hier een inhoudsopgave.
1. Algemene informatie over Zuidoostwoont.nl
2. Betaalbaarheid en subsidies
3. Duurzaamheid en leefomgeving
4. Flexwoningen en tijdelijke oplossingen
6. Informatie voor specifieke doelgroepen
8. Mobiliteit en bereikbaarheid
Wat is Zuidoostwoont.nl?
Zuidoostwoont.nl is het platform voor iedereen die op zoek is naar een woning in Amsterdam Zuidoost. Hier vind je een overzicht van koop- en huurwoningen en informatie over nieuwbouwprojecten. Maar je vindt hier ook veel onderwerpen die met wonen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan stadsdeelvoorrang voor bewoners uit Zuidoost.
Waarom zou ik een zoekprofiel aanmaken op Zuidoostwoont.nl?
Het aanmaken van een zoekprofiel is eenvoudig en snel. Hiermee blijf je op de hoogte van woningen die aansluiten bij jouw wensen. Zodra er een woning beschikbaar komt die past, ontvang je automatisch een melding.
Hoe blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen in Zuidoost?
Meld je aan voor de nieuwsbrief op Zuidoostwoont.nl via deze link:. Zo ontvang je het laatste nieuws over projecten, woningaanbod en woon-evenementen in de buurt.
Waarom zou ik een zoekprofiel aanmaken op Zuidoostwoont.nl?
Het aanmaken van een zoekprofiel is eenvoudig en snel. Hiermee blijf je op de hoogte van woningen die aansluiten bij jouw wensen. Zodra er een woning beschikbaar komt die past, ontvang je automatisch een melding.
Kan ik ook deelnemen aan informatieavonden of rondleidingen?
Ja, de Wonen&Zo organiseert regelmatig bijeenkomsten en rondleidingen bij nieuwe projecten. Deze worden vermeld in de agenda op de website.
Wonen&ZO
Wonen&Zo is een informatief en inspirerend platform dat bewoners van Amsterdam Zuidoost inzicht geeft in de ontwikkelingen van de woningmarkt in ons Stadsdeel. Door gesprekken met experts, bewoners, en beleidsmakers worden praktische tips gedeeld om goed geïnformeerd de woningmarkt te betreden. Het platform richt zich op het delen van kennis, aansporen tot het nemen van stappen en het zijn van je eerste aanspreekpunt voor jouw volgende stap richting een woning. Wij richten ons in het bijzonder, maar niet exclusief, op jongeren via sociale media (Instagram: WonenNzo) en ons Fysieke woonwinkel elke donderdag van 14.00 t/m 18.00 in de Amsterdamse Poort, te Bijlmerplein 134, 1102 DB Amsterdam (schuin tegenover de FEBO)
Kan ik via Zuidoostwoont.nl een woning huren of kopen?
Nee. Zuidoostwoont.nl biedt alleen een overzicht van beschikbare woningen. Je schrijft je direct in bij de verhuurder of projectontwikkelaar. Het platform brengt vraag en aanbod samen. Eigenlijk net zoals Funda.
Is de informatie op Zuidoostwoont.nl altijd actueel?
Ja, het aanbod wordt regelmatig geüpdatet. Toch kan het gebeuren dat woningen snel worden toegewezen. Zorg dat je zoekprofiel up-to-date is om direct op de hoogte te zijn van nieuw aanbod.
Kan ik via Zuidoostwoont.nl contact opnemen met een verhuurder of projectontwikkelaar?
Ja, elke woningadvertentie bevat contactgegevens van de betreffende verhuurder of ontwikkelaar. Je kunt hen rechtstreeks benaderen voor meer informatie of om je interesse kenbaar te maken.
Wat kost het om gebruik te maken van Zuidoostwoont.nl?
Het gebruik van Zuidoostwoont.nl is gratis. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmaken van een zoekprofiel of het bekijken van het woningaanbod.
Wat zijn de inkomensgrenzen voor sociale huurwoningen?
Sociale huur is er voor huishoudens met een maximaal bruto jaarinkomen van €44.035 (prijspeil 2025).
Voor grotere huishoudens ligt de grens iets hoger. Deze grens is afhankelijk van de grootte van het huishouden en wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. Voor 2025 ligt deze grens voor huishoudens groter dan twee personen rond de €48.625 bruto per jaar.
Exacte bedragen kunnen worden gevonden op de website van de Rijksoverheid.nl of via je gemeente.
Heb ik recht op huurtoeslag?
Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van je woning om je maandelijkse kosten omlaag te brengen. Woon je in een sociale huurwoning? Dan krijg je misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, het inkomen, je leeftijd en de woonsituatie. Is je vermogen te hoog? Dan krijg je geen huurtoeslag. Lees op de website van de Belastingdienst wat de voorwaarden zijn.
Mocht je liever iemand willen spreken om te kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag of heb je andere vragen over huren, zoals de verhuisregeling? Dan kun je ook terecht bij stichting !WOON. !WOON geeft bewoners informatie en advies over huren, kopen, energie, organisatie en participatie. Op de site van stichting !WOON staat wanneer ze spreekuur houden. Of hoe je anders met ze in contact kunt komen. Ook kan je met deze vragen terecht bij Wonen&ZO.
Waar kan ik terecht bij vragen over huren of de verhuisregeling?
- Stichting !WOON: advies over huren, energie, kopen of bewonersparticipatie.
- Wonen&ZO: informatie voor jongeren en jongvolwassenen in Zuidoost.
Zijn er subsidies beschikbaar voor verduurzaming van particuliere woningen?
Ja, er zijn subsidies voor verduurzaming, zoals de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame technologieën. Lees meer over verduurzamingssubsidies op de website van de gemeente Amsterdam.
Wat maakt nieuwbouw in Zuidoost duurzaam?
De nieuwbouwprojecten in Zuidoost worden ontworpen met oog voor de toekomst. Denk aan energieneutrale woningen, groene daken en slimme wateropvangsystemen. Zo draagt Zuidoost bij aan een groene en leefbare stad.
Komt er meer groen in Zuidoost?
Ja, nieuwe projecten hebben ruime aandacht voor groen. Dit betekent meer parken, speelplaatsen en openbare tuinen, zodat bewoners in een prettige en gezonde omgeving kunnen wonen.
Hoe wordt duurzaamheid meegenomen in de nieuwbouwprojecten?
Bijna alle nieuwe woningen in Zuidoost worden duurzaam gebouwd. Denk aan energieneutrale huizen, groene daken en circulaire bouwmaterialen.
Hoeveel groen komt er in nieuwe woonwijken?
Nieuwe projecten in Zuidoost houden veel ruimte vrij voor groen. Denk aan parken, speeltuinen en gezamenlijke tuinen die bijdragen aan een prettige leefomgeving.
Staan flexwoningen ook op Zuidoostwoont.nl?
Ja, flexwoningen zijn opgenomen in het woningaanbod. Deze tijdelijke woningen worden vaak snel toegewezen, dus houd het aanbod goed in de gaten.
Wat moet ik weten over het huren van een flexwoning?
Flexwoningen zijn bedoeld als tijdelijke oplossing. Huurcontracten lopen meestal niet langer dan 2 jaar en de voorwaarden kunnen per project verschillen.
Wanneer heb ik een huisvestingsvergunning nodig?
Voor sociale huurwoningen en sommige middeldure huurwoningen. Het doel is dat deze woningen beschikbaar blijven voor mensen met een lager inkomen.
Waarom moet ik nu een huisvestingsvergunning aanvragen?
Dit is een maatregel om ervoor te zorgen dat de juiste doelgroepen toegang houden tot betaalbare woningen. Het kan tot 8 weken duren voor de vergunning rond is. Zorg dus dat je op tijd aanvraagt.
Welke opties zijn er voor senioren?
Er zijn seniorenwoningen met een gelijkvloerse indeling en zorg in de buurt. Zo woon je veilig en comfortabel.
Zijn er speciale woningen voor jongeren of starters?
Ja, Zuidoost biedt compacte en betaalbare woningen die ideaal zijn voor jongeren en starters. Vaak bevinden deze zich in levendige wijken met veel voorzieningen.
Wonen met een beperking
Sommige woningen zijn rolstoeltoegankelijk of hebben extra aanpassingen. Informeer hiernaar bij de verhuurder of kijk of er speciale regelingen zijn bij de gemeente.
Hoe worden huidige bewoners betrokken bij nieuwbouwprojecten?
De gemeente organiseert regelmatig bijeenkomsten en inspraakmomenten waarin bewoners hun ideeën en zorgen kunnen delen over de plannen. Deze momenten helpen ervoor te zorgen dat de transformatie van het gebied aansluit bij de wensen en behoeften van de huidige bewoners.
Hoe wordt sociale cohesie in nieuwe wijken gestimuleerd?
Er zijn seniorenwoningen met een gelijkvloerse indeling en zorg in de buurt. Zo woon je veilig en comfortabel.
Hoe zit het met openbaar vervoer?
Nieuwe gebieden liggen vaak dicht bij metro- of busstations. Zo reis je makkelijk en duurzaam.
Kan ik een parkeervergunning krijgen in Zuidoost?
Dat hangt af van de wijk. In sommige buurten worden alleen deelauto’s aangeboden, terwijl andere wijken wel parkeervergunningen hebben.
Zijn er parkeermogelijkheden in nieuwe projecten?
Bij sommige projecten worden parkeerplaatsen aangelegd, maar de focus ligt steeds meer op deelmobiliteit. Dit betekent dat bewoners vaak toegang hebben tot deelauto’s en fietsen.
Welke documenten heb ik nodig voor het huren van een woning?
A. Een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart, een ID-kaart of paspoort uit een EER-land (Europese Economische Ruimte) of een Nederlands vreemdelingendocument
B. Documenten waaruit blijkt hoeveel je verdient (inkomensverklaring Belastingdienst, recente loonstroken, jaaropgave).
C. Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen dat niet ouder is dan 3 maanden (dit is hetzelfde als het uittreksel uit het bevolkingsregister)
D. Een huisvestingsvergunning (als daarnaar gevraagd wordt).
Let op, voor het huren van een sociale- en middeldure huurwoning is het verplicht om een huisvestingsvergunning aan te vragen. Deze aanvraag kan tot 8 weken duren! Dus zorg dat je dit ruim op tijd doet.
Geldig legitimatiebewijs
Als je de woning gaat bekijken, neem dan een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een:
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Rijbewijs
- Verblijfsvergunning
Neem ook een kopie van je legitimatiebewijs mee van iedereen die meeverhuist. Zorg ervoor dat je jouw Burgerservicenummer afdekt om identiteitsfraude te voorkomen. Zo voorkom je misbruik van je gegevens.
Documenten over je inkomen:
Een inkomensverklaring. Deze kun je downloaden wanneer je inlogt bij Belastingdienst (onder ‘Mijn gegevens’). Het gaat om een verklaring van jou, je partner of meeverhuizende huisgenoten. Je hoeft geen verklaring mee te nemen voor meeverhuizende kinderen.
Je laatste drie loonstrookjes en die van je partner en/of huisgenoten als ze een inkomen hebben. Of een specificatie van je uitkering en die van je partner en/of meeverhuizende huisgenoten. Voor zover zij een uitkering krijgen.
Je jaaropgave van het afgelopen jaar en die van je partner en/of meeverhuizende huisgenoten. Voor zover zij een inkomen hebben.
Ben je student? Neem dan een overzicht van je studiefinanciering van DUO mee.
Uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP)
Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) is een officiële verklaring dat je bij de gemeente Amsterdam staat ingeschreven als inwoner. Vroeger heette dit een uittreksel uit het bevolkingsregister. Let op, er worden kosten berekend voor het aanvragen van de BRP. De BRP mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Het uittreksel vraag je hier aan.
Ik sta geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Kan ik toch huren?
Of huren met BKR-registratie mogelijk is, ligt aan je BKR-codering. Heb je een codering die aangeeft dat je een grote schuld hebt, dan is huren met een BKR-registratie lastig. Veel verhuurders nemen liever niet het risico en verhuren liever aan iemand die meer zekerheid biedt.
De verhuurder mag zelf beslissen aan wie hij of zij verhuurt. Heb je een lichte BKR-codering, zoals een Codering A1 of A3, dan is het goed mogelijk dat je alsnog kunt huren.
Voor meer informatie over je BKR-registratie, bekijk de website.
Een verhuurder kan ook op andere manieren checken of je ‘kredietwaardig’ bent. Met andere woorden, of je je maandelijks je lasten − zoals je huur − kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan een EDR-creditcheck. De verhuurder wil hiermee zo min mogelijk risico lopen.
Hoe meld ik gebreken in mijn huurwoning?
Meld dit eerst bij de verhuurder. Kom je er niet uit? Dan kun je naar de Huurcommissie of advies vragen bij !WOON.
Kan ik zelf een woning bouwen in Zuidoost?
Op sommige plekken in Zuidoost kun je kavels kopen voor particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dit geeft je de vrijheid om je eigen huis te ontwerpen en te bouwen. Lees meer over beschikbare kavels en het proces van particulier opdrachtgeverschap hier
Wat houdt stadsdeelvoorrang voor bewoners van Zuidoost in?
Woon je al langere tijd in Zuidoost? Dan kan je voorrang krijgen op 25% van de woningen die de komende jaren worden gebouwd. Zo blijft wonen in je eigen buurt toegankelijk. Dit geldt overigens alleen voor de woningen van verhuurders die vrijwillig meewerken aan de stadsdeelvoorrang. Op de overige 75% van de woningen kan iedereen zich inschrijven; of je nu in Zuidoost woont, of daarbuiten.
Hoe werkt stadsdeelvoorrang?
Stadsdeelvoorrang wordt aangegeven bij woningen waar dit van toepassing is. Bij interesse kun je direct contact opnemen met de verhuurder om te bevestigen dat je in aanmerking komt.
Als je minstens 6 van de afgelopen 10 jaar in Zuidoost hebt gewoond, kun je stadsdeelvoorrang krijgen. Je moet dit aantonen met een uittreksel uit het Basisregister Personen. Vraag hier je uittreksel aan. De verhuurder controleert of je aan de voorwaarden voldoet.
Hoeveel nieuwe woningen worden er gebouwd in Amsterdam Zuidoost?
Tot 2040 komen er zo’n 44.000 nieuwe woningen bij in Zuidoost. Dit varieert van sociale huurwoningen tot luxe koopappartementen.
Hoe werkt de toewijzing van woningen?
Sociale en middeldure huurwoningen van woningcorporaties worden toegewezen via DĀK (voorheen WoningNet) op basis van specifieke toewijzingscriteria. Private partijen, zoals projectontwikkelaars en particuliere verhuurders, wijzen hun woningen zelf toe. Dit heeft als voordeel dat de processen vaak sneller verlopen, zonder de lange wachttijden die vaak gelden bij sociale huurwoningen van corporaties. Voor koop- en vrije sector huurwoningen kun je direct contact opnemen met de betreffende verhuurder of makelaar.
Stadsdeelvoorrang geldt alleen voor specifieke projecten en wordt vooraf door de verhuurder aangegeven.
Wat zijn de regels voor tijdelijke flexwoningen?
Flexwoningen zijn bedoeld als tussenoplossing. De huurcontracten zijn meestal voor maximaal 2 jaar. Dit maakt ze ideaal voor bijvoorbeeld starters of mensen in een overgangsfase.
Wie zijn de verhuurders in Amsterdam Zuidoost?
In Zuidoost werken woningcorporaties zoals Ymere en Eigen Haard, maar ook veel private verhuurders zoals pensioenfondsen of beleggingsmaatschappijen.
Wat is het verschil tussen Zuidoostwoont.nl en DĀK (voormalig WoningNet)?
Zuidoostwoont.nl is een platform dat alle nieuwbouw koop- en huurwoningen van private eigenaren in Zuidoost laat zien. Dat geldt dus voor sociale- en middeldure nieuwbouwwoningen en koop en huurwoningen in de vrije sector. Zuidoostwoont.nl biedt alleen woningen aan die in het bezit zijn van niet-woningcorporaties, zoals woningen van beleggers voor pensioenfondsen of beleggingsmaatschappijen. Voor deze woningen zijn in het algemeen geen wachttijden. Hier gelden geen voorrangsregels voor mensen met een urgentiebewijs. Wel kan hier stadsdeelvoorrang van toepassing zijn.
DĀK richt zich specifiek op sociale- en middeldure huurwoningen van woningbouwcorporaties zoals Ymere, Eigen Haard, Stadgenoot, De Alliantie, De Key en Rochdale. DĀK werkt met een inschrijfsysteem waardoor de wachttijden erg lang kunnen zijn. Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor mensen met een urgentiebewijs die een ernstig medisch probleem hebben waardoor ze snel moeten verhuizen naar een andere zelfstandige woning. Of omdat ze na een echtscheiding met kinderen op straat komen te staan. Zij kunnen voorrang krijgen.
Kost het geld om je via Zuidoostwoont.nl in te schrijven?
Nee, inschrijven op Zuidoostwoont.nl is helemaal gratis. Voor het inschrijven bij DĀK kunnen er wel kosten in rekening worden gebracht.
Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik me inschrijf op Zuidoostwoont.nl?
Je gegevens worden veilig bewaard en alleen gebruikt om je te informeren over woningen die bij jouw wensen passen. We volgen hierbij de regels van de privacywet